До сліз правдиво…«Я тимчасова, але ідея, яку я сповідую, — вічна». передсемртю записали Десять цитат Ірини Фаріон

Без рубрики

У Львові 19 липня у віці 60 років загинула Ірина Фаріон унаслідок вогнепального поранення. Вона була українською мовознавицею, науковицею, блогеркою, громадською діячкою та колишньою народною депутаткою від консервативно-націоналістичного Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Ми зібрали десять її цитат, якими вона запамʼяталася.

«Мову не знають ті, які або політично упереджені, або розумово відсталі»

У грудні 2012 року політикиня розкритикувала намір українського уряду скасувати обов’язковість дублювання фільмів українською, а також те, що тодішній очільник Кабміну Микола Азаров не володів державною мовою. Вона звернулася до ексглави уряду: «Мову не знають ті, які або політично упереджені, або розумово відсталі. У якій системі координат перебуваєте власне ви?».

«російська — не місцева мова, а принесена винятково через окупацію України»

Це Ірина Фаріон сказала під час виступу в Конституційному суді у грудні 2016 року. Вона була одною з ініціаторів подання щодо визнання «закону Ківалова-Колесніченка» неконституційним.

Цей закон від 2012 року, який зрештою визнали незаконним, передбачав офіційну двомовність у регіонах, де чисельність національних меншин перевищує 10 відсотків. Тоді низка обласних та місцевих рад визначили «регіональною мовою» російську.

«Маша — форма не наша»

У 2010 році Фаріон відвідала дитсадок у Львові, де провела акцію «Утверджуймо державну мову!». Тоді вона розповідала дітям про національну ідентичність.

«Ніколи не називайте Марічку “Маша”, бо Маша — форма не наша. Нехай їде туди, де Маші живуть. У нас вона повинна бути Марічкою. … Якщо хтось раптом Петрика назвав “Петєю”, то він не український хлопчик і має звідси забратися», — казала політикиня.

відео https://youtube.com/watch?v=fGsMVti9ueE%3Ffeature%3Doembed

Після цього тодішній народний депутат та «регіонал» Вадим Колісніченко, який став ініціатором згаданого неконституційного закону, звертався до прокуратури з проханням притягнути Фаріон до відповідальності, мовляв, за дискримінацію за мовною ознакою.

«Я тимчасова, але ідея, яку я сповідую, — вічна, тому що це ідея Нації як самодостатнього суб’єкта світової історії»

Це Ірина Фаріон сказала в інтервʼю у серпні 2022 року. Вона тоді ще зазначала: «Ми так мало перебуваємо на цій Землі! Якихось 70-80 років. Я не розумію, як можна це марнувати? Як можна не використати той час, щоб віддати все, що маєш?

Моє покликання — нести людям правду про нас самих, про українців, щоб вони стали сильні через видатні українські постаті».

Ось іще кілька цитат із того інтервʼю:

  • «Теперішня війна переконує в одному: шанують лише силу. Слабкі нікому не потрібні».
  • «Ми зараз платимо і заплатимо ще власне через те, що ми не сягали коренів нашого існування».
  • «Тому історія повторюється — через незасвоєння уроків і через невідплатні акції українців. У нас ніколи не карають злочинців».

«Я вважаю, що ця структура, яка називає себе московським патріархатом, нічого спільного не має з християнством»

Ще 2008 році політикиня жорстко висловлювалася проти Української православної церкви московського патріархату.

В етері радіо «Ера» вона вказувала: «Це одна з найбільших загроз для вільного і самодостатнього розвитку України. І до того часу, поки ця інституція буде окуповувати Києво-Печерську лавру, до того часу українець буде поневолений».

«Сміялася їм в очі: орлиці не сповідаються перед гієнами»

У 2013 році на питання журналістки телеканалу «Інтер» про політичну біографію Фаріон, себто про членство у комуністичній партії, політикиня засміялася та відповіла: «Орлиці не сповідаються перед гієнами».

Згодом журналісти підписали відкритий лист до ВО «Свобода» Олега Тягнибока з проханням провести виховну роботу з Фаріон. Тягнибок заявив, що мовознавиця назвала гієнами «тих, хто, маскуючись під журналістів, організовує кампанії цькування опозиціонерів».

Пізніше Фаріон підтвердила інформацію щодо її членства у КПРС.

«У 1988 році винятково з мотивів наукового кар’єрного зростання я вступила в це лайно, а у 1989 році, відразу за рік, я із цього лайна вийшла», — сказала Фаріон в етері радіо «Львівська хвиля» і додала, що це сталося «через усвідомлення цієї помилки».

«Я не річ, я маю крила»

У 2013 році Фаріон розповідала про свій побут та про відвідування салонів краси.

«Звичайно, що жінка має бути красиво одягнена. Красиво одягнений і зі смаком має бути й чоловік, тим більше якщо вони на презентабельних посадах. Але коли із цього робити культ — тоді ти сам стаєш річчю. Але я не річ, я маю крила», — відповідала тодішня депутатка.

Загибель Ірини Фаріон

Поліція 19 липня о 19:30 отримала повідомлення про те, що на вулиці Масарика у Львові невідомий чоловік стріляв у перехожу — нею була Ірина Фаріон. Саме там жила мовознавиця.

ЇЇ госпіталізували з вогнепальним пораненням голови. Медики встигли провести операцію первинної хірургічної обробки рани голови, жінка перебувала у глибокій мозковій комі й на штучній вентиляції легень.

Після смерті Фаріон Національна поліція перекваліфікувала злочин щодо нападу на неї на ч. 1 ст. 115 Кримінального кодексу України — умисне вбивство. Раніше справу розслідували як замах.

Залишити відповідь