Ш0кує…Алла Мазур розкрила аферу в поїздах, а Укрзалізниця відповіла: Можуть виникнути неприємні ситуації

Без рубрики

Після початку повномасштабної війни чимало українців виїхали за кордон. Деякі також їздять у справах чи на лікування (зокрема, військові) в Європу.

Одним з головних транспортів стали потяги. Авторка і ведуча інформаційно-аналітичної програми “ТСН. Тиждень” Алла Мазур розповіла про схему в Угорщині, завдяки якій, ймовірно (але не доказово) угорці наживаються на українцях. Ба більше – 58-річна зірка сама стала свідком неприємної ситуації.

Про це Інформатор-Україна дізнався на YouTube-каналі “ТСН. Тиждень”. Йдеться про потяг маршрутом Відень – Київ, а точніше, один з його відрізків, який проходить через Угорщину. До речі, відео Алли Мазур потрапило до Топ-10 трендів українського YouTube і вже набрало понад півмільйона переглядів.

Аби перетнути кордон Україна – Угорщина, українцям потрібно докласти неабияких зусиль при купівлі квитків. Річ у тім, що аби дістатись, наприклад, до Відня (Австрія), необхідно слідкувати за початком продажу квитків на всього лише два причіпних вагони і зробити це, часом, зовсім не легко.

“Купити електронний квиток у ці два причіпні вагони на конкретне прізвище – це досі цілий квест. Бо хоч як Укрзалізниця рекламує свій електронний некорупційний продаж, нібито, більшість квитків чомусь знову опиняються в руках перекупників, буквально за 10 хвилин після початку продажу на рейс. Які, авжеж, потім готові вам продати, правда, вдвічі дорожче. Все це перевірила на собі. Сцена, яка чесно кажучи, викликала відчуття, що натрапила на слід цілої мафії“, – розповідала Алла Мазур.

Під час перетину кордону Австрія – Угорщина телеведуча стала свідком неприємного інциденту. Як виявилося, на кордоні у потяг заходять невідомі люди, часто не представившись, вимагають показати саме роздруковані квитки. Коли ж пасажири показують електронні версії, то заявляють: вони недійсні і вимагають придбати нові.

“При перетині кордону, у вагон заходять, як вони самі себе називають, “керовніки” і починають перевіряти квитки знову. Якщо людина раптом забула роздрукувати свій електронний квиток – вимагають купити його повторно у них за аж 80 євро. Якщо відмовляєшся – погрожують викликати поліцію. Ця практика триває вже майже рік і угорська поліція, схоже, з цього також має зиск”.

Алла Мазур каже, що ці ділки точно знають, що неправі у даній ситуації, оскільки як тільки бачать опір – одразу відступають. Двох з таких “керовніків” Мазур зустріла прямо під час своєї подорожі.

Чоловік, з яким в Мазур стався конфлікт. Скриншоти: YouTube/TSNweek
Чоловік, з яким в Мазур стався конфлікт. Скриншоти: YouTube/TSNweek

“Розгорівся цілий скандал, коли я заступилася за наших, які точно мали квитки, перевірені українськими провідниками. Знімала цих угорських “керовніків” на телефон, трубку в мене намагалися забрати, виривали. Камеру затуляли, поліцією погрожували, словом – “класика жанру”. Зняти вдалося небагато, нервували всі. Бо таких пасажирів з електронними квитками було шестеро. У провідниці так рванув тиск, що я серйозно хвилювалась про її здоров’я. Але захистити наших таки вдалося. Моя словесна атака схоже спрацювала. І що цікаво – ці ділки явно відчувають, що не праві. Бо як тільки бачать опір – відступають”.

Чоловік на відео з кимось поговорив телефоном і з рештою і він, і його супутниця зникли. Гроші вони з пасажирів вже не вимагали. Жінка, до речі, також сперечалась з Мазур та не дозволяла їй проводити відеозйомку.

“Тому висновок перший і дуже важливий: роздруковуйте свої електронні квитки, куди б ви не їхали. У залізничних, до речі, про це написано, але дуже малесенькими буквами, що не кожен звертає увагу. Висновок другий: не мовчіть і не ковтайте таке ставлення. Якщо ці “керовніки” зникають так швидко – явно тут справа “не чиста”, – дала поради Мазур.

Телезірка подякувала Укрзалізниці та її працівникам за їхню віддану та не просту роботу, але зазначила, що не розуміє, чому і їх, і пасажирів можуть отак принижувати на міжнародних залізничних рейсах.

Що відповіли в Укрзалізниці

В компанії зауважили, що українці вже звикли мати необхідні документи у себе в смартфоні. Електронні залізничні квитки – тим більше. Їх не потрібно ні роздруковувати, ні обмінювати в касі для подорожей внутрішніми рейсами. Але міжнародні рейси до Австрії та Угорщини – виняток.

“Міжнародний залізничний рух до цих країн здійснюється у партнерстві з угорськими та австрійськими залізничниками. У них свої правила: квиток має бути роздрукований. Чому так? Українські вагони RIC (прямий поїзд №749 Київ – Відень) або угорський поїзд (№146 Чоп – Відень) здійснюють транзитний рух. Під час курсування представники залізничних компаній можуть перевіряти проїзні документи, робити на них відповідні позначки, фіксувати дані щодо статистики та звітності. Вартість розподіляється між залізницями країн пропорційно кількості кілометрів, яку проїхали пасажири територією тієї чи іншої країни, тож перевірка квитків є складовою частиною взаємного контролю”.

Усім пасажирам, як придбали квиток у застосунку Укрзалізниці до Угорщини чи Австрії, направляють лагідне сповіщення pop-up про необхідність роздрукувати щойно придбаний квиток. Сам бланк квитка також містить марковану інформацію про необхідність роздрукувати електронний квиток.

“Якщо пасажир з якихось причин не виконав цю вимогу, то можуть виникнути неприємні ситуації. Зокрема, залізничники сусідніх країн можуть вимагати оплати за транзитний рух. Будьте уважні, перегляньте ваші проїзні документи. Маєте сумніви – телефонуйте до контакт-центру”, – підсумували в Укрзалізниці. Тему розпродажу квитків за 10 хвилин там не прокоментували.

Квиток на вищезгаданий потяг. Фото: Facebook/Ukrzaliznytsia
Квиток на вищезгаданий потяг. Фото: Facebook/Ukrzaliznytsia

Залишити відповідь