Біля Часового Яру від прямого влучання ворожої бомби в бліндаж загинув воїн Святослав Варення

Без рубрики

Поблизу міста Часів Яр Донецької області внаслідок прямого влучання ворожої бомби в бліндаж загинув Святослав Варення – військовослужбовець ЗСУ, громадський активіст, вихованець київського осередку національної скаутської організації України “Пласт”, творець-засновник “Київського молодіжного православного братства на честь святих князів страстотерпців Бориса і Гліба”.

Про це 12 червня повідомив представник “Пласту” Юрій Юзич.

Святослав працював економістом. Пізніше, ще до повномасштабної війни, займався цивільними дронами.

“Революціонер за покликанням і економіст за професією. Взірець вірного Богу та Україні. Окрім виховної праці в 75 курені імені Героїв бою під Крутами, творець-засновник “Київського молодіжного православного братства на честь святих князів страстотерпців Бориса і Гліба”. Де величезна кількість студентської молоді зустрічалися, навчалися духовних наук, служили діткам в Бучанському інтернаті, їздили в мандрівки історичними місцями і паломництва духовними святинями, створили християнські родини, в тому числі багато священицьких. Він був 1 грудня 2014 року на Банковій. А свій революційний досвід почав ще раніше – під час Помаранчевої революції”,  – написав Юрій Юзич.

Савятослав Варення

Так про Святослава згадує його пластовий побратим Віктор Чмель:

“Загинув на фронті мій друг Святослав Варення, пряме попадання бомбою в бліндаж.

Якби не він, я б не зустрівся зі своєю коханою дружиною, і не утворилося б ще декілька десятків гарних родин і потужного на початку братського руху по всій країні. А потім, коли він створив сім’ю і у них народилася донечка, то запросив мене бути для неї хрещеним батьком, а для нього кумом.

Він був дуже активною людиною, впертою, відданою без залишку тій справі, якою в даний момент займався. Коли якась спільнота вже створена, жива і існує, то дуже приємно до неї приєднуватися, а от коли ви її тільки засновуєте, то дуже багато скепсису, невіри, тощо. Доходило до того, що на збори братства в одному з класів КПБА приходило, аж три людини, і Святослав будучи таким самим мирянином, як і ми, проводив нам духовну бесіду, бо священики на початку нас теж ігнорували, бо вірив в свою справу. І на його впертості ми “виїхали”. Це потім ми вже розрослися і на щорічні конференції приїздило молоді з усієї країни, яких заледве вміщала актова зала.

Потім були вибори 2003-2004, коли ми братською групою офіційних спостерігачів поїхали на другий тур в Конотоп і присікли махінації на виборах. Але це легко пишеться. Нам вимикали світло, крали бюлетені, погрожували. Святослав бився за бюлетені і чесність з самим головою конотопської поліції. Потім побиті, але щасливі сиділи у місцевого друга в гостях і раділи, що присікли маніпуляції. А коли повернулися в Київ почалася вже Помаранчевої революція.
Далі він не заспокоювався і намагався знайти шляхи порозуміння між православними і греко-католиками в свій мирський спосіб. Організував регулярні молебні 13-го числа кожного місяця на Софійській площі. Наші церкви не об’єдналися, але дуже багато людей стали більш близькими, дружніми і побачили в іншому брата чи сестру. Пам’ятаю, як прийшов до нього на день народження, яке теж 13 числа, стіл накритий, рідні, гості, а іменинника самого немає. А де Свят? Так у нього захід – на молебні він. Ось така відданість своїй справі. Працював економістом, пізніше займався цивільними дронами ще до повномасштабки”.

Прощання з Святославом Варення відбудеться у п’ятницю, 14 червня, в Києві.

Залишити відповідь